HTML

Gazdaság

reklám

Friss topikok

Linkblog

Megbukott az IMF: nem látták, mi készül?

2009.03.08. 09:41 méz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyesre értékelte saját teljesítményét a nemzetközi pénzügyi válság gyökereinek felismerésében, egyben beismerte, nem tudta ellátni a világ pénzügyi rendszergazdájának feladatát sem.

A Valutaalap a nem megfelelően összehangolt felügyeleti tevékenység és a hatástalan értesítési rendszer miatt nem tudta előre jelezni, hogy robbanni fog a globális hitelválság, amely évtizedek óta a legsúlyosabb zsugorodást válthatja ki - tartalmazza több, a válság első tanulságairól készített, pénteken ismertetett IMF-tanulmány.

Az IMF szigorú önbírálatot gyakorolva elismerte: a válságot megelőző figyelmeztetések túlságosan szórványosak és pontatlanok voltak ahhoz, hogy a döntéshozókat lépésre késztessék, nem is beszélve az azonnali közös cselekvésről.

"Ez a válság ébresztő volt: újra kell értékelni a nemzetközi pénzügyi rendszer hatékonyságát és különösen a rendszer hibáinak kivédését szolgáló mechanizmusokat" - mondta Reza Moghadam, a washingtoni székhelyű pénzintézet stratégiai igazgatója.

A Valutaalap megállapította, hogy előrejelző rendszere nem ismerte fel, vagy alábecsülte a kockázatokat, miközben optimista helyzetértékelései megelégedettséget tápláltak. A Valutaalap jóllehet felderített sok potenciális veszélyforrást a világgazdaság állapotáról szóló jelentései között, de a figyelmeztetések gyakran csak burkoltan, bújtatva jelentek meg.

Mint Moghadam rámutatott, az intézmény nem helyezett kellő hangsúlyt a makrogazdasági kockázatok, valamint az egyes országok belső pénzügyi piacai közötti kapcsolódásra. Az IMF, bár ebben nem volt egyedül, alábecsülte az új összetett pénzügyi eszközök jelentette többszörös veszélyeket is.

lust money by catsfather.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr73988756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása