HTML

Mire lesz képes idén a forint?

2009.02.06. 17:41 méz

Egész évben 300 forint körüli vagy a feletti euróárfolyamra kell számítani - mondta a Budapest Alapkezelő elemzője a Portfolio forintról tartott konferenciáján. Bebesy Dániel szerint a forint erősítésére a jegybanknak nincs vagy alig van eszköze. Barcza György, a K&H Bank elemzője valamennyivel optimistább, ugyanis 270-275 körüli euróárfolyamot valószínűsít.
 

Valutaválságról egyelőre nem lehet beszélni a forint esetében, ugyanakkor nincs visszaút az euróval szembeni árfolyamban a 245-250-es szintekhez - mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője a portfolio.hu konferenciáján.

A portfoliómenedzser szerint, amennyiben nem történik radikális változás a globális helyzetben az idén, akkor gyengébb szinten marad a forintnak az euróval szembeni árfolyama. Bebesy Dániel hangsúlyozta: elképzelhető kisebb korrekció 280 forintig, de az év nagy részében 300 forint körüli vagy e feletti árfolyam várható.

Globális jelenségről van szó, hiszen a kelet-közép-európai devizák gyengülnek, így a Magyar Nemzeti Banknak korlátozott a mozgástere, hogy befolyásolja a folyamatot - emelte ki az elemző.

Bebesy Dániel szerint az várható, hogy a jegybank nem fogja csökkenteni az alapkamatot a közeljövőben, de ebben a környezetben az MNB várhatóan inkább csak átmenetileg lesz képes fékezni a forint gyengülését, ha magasan tartja, esetleg újra emeli irányadó kamatlábát - tette hozzá.

A Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere kifejtette: a forint gyengülése versenyképesség-javulást okoz a magyar vállalatoknak, de szembesülni kell azzal, hogy a devizahiteleseknek a magas árfolyam óriási terhet jelent, és amíg az exportőrök nyernek, az itthoni szereplők veszítenek. A gyengébb gazdaság miatt árfolyam-korrekció indokolt - vélekedett.

Hullámzás

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagy forintgyengülési hullámokat erősödés követette - mondta Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője a konferencián. Kifejtette: bár a jelenlegi helyzet a korábbiaktól némileg eltérő, ha a monetáris politika a helyzetnek megfelelően viselkedik, nem folytatja a kamatcsökkentéseket, illetve ha a fejlemények úgy kívánják, kamatemelésre is hajlandó lesz, akkor a forint az év végére még erősödhet is a mostani szintről.

Az elemző szerint a következő 1-2 hónapban kiderül, hogy elegendő lesz-e a forint gyengülésének megállítására, ha a jegybank felhagy a kamatcsökkentéssel.

Barcza György bízik abban, hogy ha bekövetkezik egy kamatpolitikai váltás, akkor a forint árfolyama stabilabban fog alakulni, és év végéig 275 forint körüli euróárfolyam várható.

Át kell állni egy másik növekedési modellre, abba kell hagyni a külső eladósodást, és a belső megtakarításból kell finanszírozni a növekedést - emelte ki az elemző.

Barcza György szerint nem kell túl pesszimistának lenni, mivel az üzleti bizalmi indexek a nagy országokban már mutatnak stabilizálódást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr82926986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása