HTML

Gazdaság

reklám

Friss topikok

Linkblog

Orosz ajándék: olcsóbban kapunk gázt

2009.02.07. 22:46 méz

Tavasz, nyár, ősz - a telet egyelőre senki se említette. A Gazprom illetékesének korábbi közlése szerint áprilistól olcsóbban szállítja a gázt az orosz monopólium Európának. Az energiaügyi miniszter szerint az alacsonyabb beszerzési ár júliustól jelentkezhet a lakossági tarifában. A nagykereskedő - piaci alapon - októberi időpontot valószínűsített. Az ok a forint mélyrepülése a nemzetközi devizákkal szemben.
Jó hírrel debütált tavaly november végén az új energiaügyi miniszter. Molnár Csaba bejelenthette, hogy januártól nem drágul a lakossági gáz. A tárcavezető még kétszer ismételheti meg mondandóját, először márciusban, majd júniusban, miközben az energiapiac alakulása árcsökkentést indokolna.
Csökken az átlagár
A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint a Gazprom a tavalyi 409-ről 280 dollárra viszi le az európai átlagárat. A 30 százalékos árcsökkentés az olajárzuhanás késleltetett következménye.
Az orosz monopólium vezérigazgatója a tarifacsökkentés lehetséges időpontjaként az áprilissal kezdődő második negyedévet jelölte meg, amikor január végén Budapesten tárgyalt. Az energiaügyi miniszter későbbi dátumot említett a napokban. Az importőr nagykereskedő még későbbi időpontot valószínűsít, miután a gáz ára az olaj világpiaci ára mellett a dollár és a forint árfolyamának alakulásától függ. A beszerzési árat az adott számlázási napon érvényes jegybanki árfolyam határozza meg.
„A földgáz ára a kőolaj árához van kötve, azt követi 9 hónapos késéssel, tavaly év végén jelentősen csökkent a kőolaj ára így várható, hogy idén év közepén ez érezhető lesz a földgáz árában is. Ugyanakkor a dollár az utóbbi időben jelentősen erősödött objektíve is, pláne a forinttal szemben így ez a gázár csökkenés vagy földgáz beszerzési árának csökkenése talán az idei év végén, tehát az utolsó negyedévben lesz érezhető a hazai gázárakban.” – nyilatkozta Kutas István, az E.ON szóvivője.
Magyarország az európai átlagárnál többet, 550 és 450 dollár közötti összeget fizetett ezer köbméter tüzelőanyagért a Gazpromnak az elmúlt egy évben. Az idei tarifa 320-330 dollár körül alakulhat, ha a 30 százalékos árcsökkentés Magyarország esetében is érvényes.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr85929248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása