HTML

A cégautóadó új szabályai

2009.02.12. 11:16 méz

Új adókötelezettség terheli a vállalkozásokat február 1-je óta: a cégautóadót minden, nem magánszemély tulajdonában lévő személygépkocsi után meg kell fizetni, de adókötelesek azok a járművek is, amelyek magánszemély tulajdonában vannak és utánuk költséget számolnak el. Az adót – fő szabály szerint – a személygépkocsi tulajdonosa fizeti, míg ha a járműnek több tulajdonosa van, akkor azok a tulajdoni hányaduk arányában minősülnek adóalanynak.
Miközben a társas vállalkozások – az evások is – kivétel nélkül adóalanynak minősülnek, a magánszemélyek esetében érdemes alaposan utánajárni: valóban be kell-e fizetni az új terhet. A magánszemély tulajdonában lévő személygépkocsi ugyanis csak akkor adóköteles, ha a járművel kapcsolatos kiadásokat tételes költségelszámolás formájában érvényesítik, vagy ha értékcsökkenési leírást vagy ráfordítást számolnak el. Nem vezet tehát adókötelezettség keletkezéséhez az, ha a magánszemély kizárólag kiküldetési rendelvény alapján, vagy kizárólag munkába járás címén kap költségtérítést. Nem tartozik az adó hatálya alá a személygépkocsi akkor sem, ha a tulajdonos egyéni vállalkozóként az átalányadózást, az eva szerinti adózást, vagy fizető-vendéglátó tevékenységére a tételes átalányadózást választotta, és a gépkocsi után senki sem számolt el költséget. Ez az evás egyéni vállalkozók esetében nem meglepő, hiszen ők – az adónem lényegéből adódóan – amúgy sem számolhatnak el költséget. Nem kell adót fizetni a magánszemély által pénzügyi lízingbe vett személygépkocsi után sem akkor, ha nem számolnak el költséget utána, nem minősül ugyanakkor a személygépkocsival kapcsolatos költségnek az, amikor a lízingelő társaság a lízingbe adás műveletére számol el bizonyos összeget.
Fontos ugyanakkor megjegyezni: az adót a külföldi rendszámmal ellátott személygépkocsik után is meg kell fizetni, természetesen csak akkor, ha a gépjármű után Magyarországon költséget számoltak el. Kedvező lehetőség azonban, hogy a cégautóadóból a gépjárműadót le lehet vonni, igaz, csak abban az esetben, ha utóbbi terhet határidőre megfizették.
Az új, vagyoni típusú cégautóadót önadózás keretében minden negyedévben, a negyedévet követő hónap 20-ig kell megállapítani és befizetni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr71938640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása