HTML

Gazdaság

reklám

Friss topikok

Linkblog

A szlovákoknak már az euró sem elég jó?

2009.02.12. 12:59 méz

Északi szomszédaink már több mint negyven napja használják a közös európai fizetőeszközt, az átállás azonban nem megy zökkenőmentesen. Nem csak a pénznem írásmódjával vannak gondok, de az illetékesek már az érméken is változtatnának.

Egy nemrég készült felmérés szerint a szlovákok 47 százaléka számára jelent valamilyen problémát az euróval történő fizetés. A legtöbb gondot a sok a aprópénz okozza: az 1 és 2 eurócentesek használata a tapasztalatok szerint nagyon megnehezíti a fizetést.

Éppen ezért várhatóan Szlovákia fontolóra veszi, hogy használja-e a legkisebb érméket, Robert Fico kormányfő már tárgyalt is erről a Szlovák Bankszövetséggel. A kormány és a bankok is vizsgálják, hogy a kereskedőknek és a fogyasztóknak egyaránt nyűgös egy- és kétcentes érmék használatával kapcsolatban milyen intézkedéseket hoztak eddig az uniós pénzt használó többi országban. A parlament pénzügyi bizottsága pedig a napokban úgy döntött: eltörlik az eurócentek átvételéért felszámolt illetéket.

Ahogy az várható volt, az euróbevezetés általános áremelkedés is együtt járt. Ugyan a bolti termékeknél az árak csak kis mértékben emelkedtek - egy felmérés szerint a termékek kevesebb, mint fele drágult csak - a szolgáltatásoknál ez az arány jóval magasabb. Főleg az éttermek, a fodrászatok és a szépségszalonok emelik áraikat, esetenként akár 50 százalékkal is. Az árkommandók folyamatosan figyelik a boltok polcait, de úgy tűnik, a szolgáltatásokra eddig nem fordítottak kellő figyelmet.

Szomszédaink életét nehezíti a bankjegyhamisítások szaporodása is. Már január első napjaiban - azaz néhány nappal a az euróbevezetés után - találtak hamis pénzeket, azóta pedig a sajtó szinte napról-napra jelenti a hamisítási ügyeket. A lakosságnak is idő kell ahhoz, hogy megismerje a bankjegyeket, így a fizetőeszköz bevezetése utáni első hetekben sokan könnyen a csalások áldozatává válhattak.

A legkülönösebb problémát azonban a helyesírás jelenti. Nem teljesen egyértelmű ugyanis, hogy kis-vagy nagy kezdőbetűvel kell-e írni az pénznem nevét, ráadásul a szlovákok és a magyar nemzetiség írásmódja is különbözik. Hivatalosan a szlovák kormányzat az euro írásmódot használja, míg a felvidéki magyarok számára az ékezetes, euró írásmód az elfogadott. Ugyanakkor sok helyen használják az Euro és az EURO írásmódot is, a szóösszetételek pedig csak tovább bonyolítják a helyzetet.

Money by gianfra80.




 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr38938835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása