HTML

Gazdaság

reklám

Friss topikok

Linkblog

Itt a lista! Nézze meg, mennyit bukott a magánnyugdíj-pénztárral!

2009.03.09. 10:05 méz

Óriási csapás a magánnyugdíj-pénztári tagoknak, hogy a törvény éppen a válság idején írta elő az áttérést az úgynevezett választható portfóliós rendszerre. A magánnyugdíj-pénztárak legnagyobb szervezetének, a Stabilitás Pénztárszövetségnek tagjai átlagosan 32 százalékot buktak tavaly, ha a legnagyobb kockázatú, úgynevezett növekedési portfolióba sorolták a befizetéseiket. A listából kiderül, hogy a pénztárak között nagy a szórás: nézze meg, ön mennyit veszített tavaly!

A törvény három lehetőséget kínált a pénztártagoknak, s mivel az érintettek zöme nem reagált a pénztárak felhívására, őket életkoruk alapján sorolták be. A változások legnagyobb vesztesei ezért a fiatalok, mivel őket a növekedési portfólióba osztották be, vagyis az ő befizetéseikből éppen a tőzsde zuhanása előtt vettek nagy mennyiségben részvényeket. Az úgynevezett kiegyensúlyozott befektetési csomagba a középkorosztályt sorolták, nekik részvényeket és állampapírokat vegyesen vásároltak, ennek köszönhető, hogy az ő reálveszteségük kisebb, 20 százalék körüli volt 2008-ban. A nyugdíj előtt állók pénzét állampapírokba fektették, ám még így is negatív volt a hozam, átlagosan 11 százalékkal értek kevesebbet a klasszikus portfólióba sorolt korábbi megtakarítások.

Voltak olyan pénztárak is, amelyek kivártak az új rendszerre való átállással, és végül a tragikus tőzsdehírek miatt felmentést is kaptak ez alól. Jól azonban ők sem jártak, reálhozamuk -22 százalék volt tavaly. A Heti lista pénztáranként és portfóliónként tartalmazza a hozamokat. A Stabilitás Pénztárszövetség közlésén alapuló lista a 2008 évi nettó hozamokat tartalmazza, vagyis nem veszi figyelembe az inflációt. Külön feltüntettük, ha a pénztár nem tért át az új rendszerre.

Mint látható a teljesítmények között óriásiak a különbségek, még azonos típusú befektetési csomag esetén is. Az év nyertesei az Axa Magánnyugdíjpénztár klasszikus portfólióját választók, mert ők az egyetlenek, akiknél a nettóhozam sorban nem negatív, hanem pozitív szám áll. A biztosítók közötti nagy eltérések ellenére sem érdemes most pénztárt váltani. A jelenlegi negatív eredmények ugyanis szerencsés esetben csak papíron okoznak veszteséget. Legjobban ezt az ingatlanok példáján lehet érzékeltetni, új lakásunk milliókkal is kevesebbet érhet, mint egy évvel ezelőtt, de veszteség csak akkor ér minket, ha el is adjuk. A pénztárváltásnál most éppen az történne, mivel ehhez előbb értékesítik, mégpedig a mostani (vagyis a legrosszabb) áron a papírjainkat. A pénztárváltással meg kell várni, amíg a tőzsde ismét szárnyalni kezd.


A legnagyobb bukók:

1.OTP növekedési portfólió
-32,95%

2.Dimenzió növekedési portfólió
-24,03%

3.Honvéd növekedési portfólió
-23,11%

4. ING növekedési portfólió
-22,89%

5.Prémium nem tért át a választható portfóliós rendszerre
-22,14 %

6.Aranykor növekedési portfólió
-19,24%

7-8.Aegon nem tért át a választható portfóliós rendszerre
-17,18%

7-8.ING kiegyensúlyozott portfólió
-17,18%

9.OTP kiegyensúlyozott portfólió
-16,80%

10.VIT növekedési portfólió
-14,49%

11.AXA növekedési portfólió
-14,46%

12.Allianz nem tért át a választható portfóliós rendszerre
-14,30%

13.Dimenzió kiegyensúlyozott portfólió
-13,93%

14.ING klasszikus portfólió
-12,68%

15.VIT kiegyensúlyozott portfólió
-12,61%

16.Aranykor kiegyensúlyozott portfólió
-11,91%

17.Honvéd kiegyensúlyozott portfólió
-11,68%

18.MKB nem tért át a választható portfóliós rendszerre
-9,32%

19.VIT klasszikus portfólió
-7,29%

20.AXA kiegyensúlyozott portfólió
-5,43%

21.OTP klasszikus portfólió
-3,80%

22.Aranykor klasszikus portfólió
-3,08%

23.Dimenzió klasszikus portfólió
-1,56%

24.Honvéd klasszikus portfólió
-0,96%

 

A kivétel:

AXA klasszikus portfólió
+6,26%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr63990827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása