HTML

Jöhet a magyar autócsere-támogatás

2009.03.12. 08:21 méz

Állami személygépkocsi-vásárlási támogatásokat vezethetnek be Magyarországon, akár már a következő hónapban.

Európában immár több államában él a vásárlásösztönző program, amelynek hatékonyságát jól mutatja, hogy Németországban az utóbbi időben már az eladások 20 százalék fölötti bővülését eredményezte - mondta el Gablini Gábor, a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz), elnöke a Napi-nak. Egyebek mellett Olasz-, Francia-, és Spanyolországban, de Ausztriában és Romániában is az állam segíti az öreg, átlagosan 10 éves autók helyett újat vásárló fogyasztókat.

A Gémosz, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és a Magyar Lízingszövetség már januárban letett a kormány asztalára egy, az autóvásárlásokat támogató javaslatcsomagot, ám akkor a hatalmas kereskedői kedvezményekre való hivatkozással az indítványt még nem támogatta a kabinet - közölte Gablini Gábor.

Az azóta az adóbevételek apadásában is megmutatkozó forgalomcsökkenés után azonban nem lenne meglepő, ha már a második negyedév elején konkrét vásárlásösztönzési intézkedést vezetne be az állam - fogalmazott a Gémosz elnöke. Március végére ugyanis várhatóan elfogynak az olcsóbb, 240-250 forintos euróért importárt készletek a raktárról, ami az akciók végét, és akár kétszámjegyű százalékos áremelkedést is eredményezhet.

Gablini Gábor szerint szakmai javaslatukat az európai minták alapján fogalmazták meg, és a befektetett források többszörösen megtérülnek a gazdaság számára. A javaslat a piac fellendítésén kívül a környezetvédelem ügyét is szolgálja, ugyanis a támogatás a legfeljebb 1600 köbcentiméteres, kisfogyasztású, környezetbarát modellek vásárlására vonatkozna - mondta a Gémosz elnöke. Így a magyar személyautók 10 éves átalgéletkora is csökkenne.

Magyarországnak persze nincsenek olyan lehetőségei az anyagi támogatásra, mint Németországnak, ám a szakma és a kormányzat együttesen körülbelül 1500 euróval azért be tudna szállni egy-egy autócserébe Gablini szerint. A dotáció jelenlegi árfolyamon úgy 450 ezer forintos kedvezményt jelentene minden egyes vásárlás esetében.

A haszongépjárművekkel együtt eredetileg 100-120 ezer darabosra tervezett idei piac a támogatás segítségével akár 20 ezer darabbal is bővülhetne, ami azért már jelentős, 20-25 százalékos növekményt jelent az eredeti becsléshez képest - közölte Gablini Gábor.

Míg januárban 27 százalékkal kelt el kevesebb autó az Európai Unió és az EFTA tagországaiban, mint egy évvel korábban az európai autógyártók szövetsége (ACEA) szerint, addig Magyarországon ennél is brutálisabb, 50 százalék körüli esést tapasztalt a piac. Februárban a tendencia nem sokat javult, a második hónapban 48 százalékkal zuhant a Magyarországon értékesített gépkocsik száma - mondta Gablini Gábor.

Szerettük volna megtudni a Pénzügyminisztérium álláspontját is, de a tárca eddig nem kommentálta az értesülést.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr65997213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása