HTML

65 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár fokozatosan!

2009.03.14. 11:54 méz

Lassabban emelné a kormány a nyugdíjkorhatárt, mint ahogy eddig tervezte. A kiszivárgott híreket megerősítették a kormányszóvivői tájékoztatón. Ezek szerint tíz év alatt emelkedne 65 évre a korhatár, változik a 13. havi nyugdíj kifizetése, és a nyugdíjemelés számítása is.

A nyugdíjkorhatár 2016-tól emelkedne évente négy hónappal, így 2027-ben érné el a 65 évet - közölte Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter. A javaslat szerint ilyen módon az 1954-ben születetteket érintenék az első változások, és az 1962-ben születettek mennének elsőként nyugdíjba 65 évesen.

A 13.havi nyugdíjat az idén nyugdíjba vonulók már nem kapják. Mindazoknak, akik már jogosultak 13. havi nyugdíjra, ez 2010-ben beépül az alapnyugdíjba a 80 ezer forintos plafont figyelembe véve, ezután a nyugdíjrendszerbe belépő korosztályoknak a mai gazdasági helyzetben 13. havi nyugdíj finanszírozására nincs lehetőség – tette hozzá a miniszter.

Változik a nyugdíjemelés számítása is. Ha a gazdaság teljesítménye 2 százaléknál kisebb mértékben nő, vagy pedig csökken, akkor a nyugdíjakat csak az inflációval emelik. Ha a gazdasági növekedés 2 és 4 százalék közötti, akkor nagyobb részben az inflációt, kisebb részben a nettó keresetnövekedést veszik figyelembe. Négy százalék fölötti gazdasági növekedésnél alkalmaznák a most is érvényes szabályt, hogy az infláció és a keresetek alakulása fele-fele arányban számít.

A Fidesz szerint koncentrált támadás zajlik a nyugdíjasok ellen - mondta Szijjártó Péter szóvivő. Szerinte a kormány elvette a 13. havi nyugdíjat, a számítási rendszert át akarja alakítani, valamint emeli az áfát, ismételten csökken a nyugdíjak reálértéke, mint ahogy csökkent tavaly és tavalyelőtt.

Szólj hozzá!

Címkék: nyugdij nyugdíjkorhatár emelkedik

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr521001538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása