HTML

Gazdaság

reklám

Friss topikok

Linkblog

Megintették a Hochtief-Budapest Airport vezetését

2009.02.06. 17:51 méz

A munkajogi és biztonsági szabályok feltétlen tiszteletben tartására, az eddigieknél előremutatóbb tárgyalásokra szólította fel a reptér menedzsmentjét az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) Civil Légiközlekedési Tagozata budapesti konferenciája. A szervezet mindkét fél számára elfogadható, független mediátor bevonását javasolja, egyúttal az Európai Bizottsághoz fordul a biztonsági aggályok ügyében.
 

Az ETF Civil Légiközlekedési Tagozata Budapestre hozta elnökségi ülését, és tegnap szolidaritási konferenciát is tartott a fővárosban, kifejezve a reptéren sztrájkot hirdetett szakszervezetekkel vállalat teljes szolidaritását.

A késő estig húzódó konferencia megállapította, hogy a helyzet Ferihegyen rendkívül súlyossá vált, a munkaügyi párbeszédet bizalmatlanság teszi csaknem lehetetlenné. Az ETF álláspontja szerint a dolgozók zaklatásáért, az elbocsátásokért, és a munkaügyi konfliktus helytelen kezeléséért felelősség terheli a reptérben 37,5%-os tulajdonrésszel rendelkező német Hochtiefet, és a részvények negyedét plusz egy szavazatot birtokló Magyar Államot. A konferencia elismerte a decemberben alkalmazott sztrájktörők okozta biztonsági kockázatokat.

Az ETF arra kéri a Budapest Airportot és tulajdonosait, a Hochtiefet és a Magyar Államot, hogy folytassák az egyeztetéseket, és dolgozzanak ki új kollektív szerződést, amely figyelembe veszi a munkavállalók szempontjait, tisztességes béreket és munkakörülményeket biztosít.

A szociális párbeszéd megerősítése érdekében a konferencia felszólítja az ETF vezetését, hogy tájékoztassa a Nemzetközi Repülőtér Tanácsot (Airport Council International – ACI) és az Európai Unió Bizottságát a fejleményekről és megállapításaikról. Az ETF vezetése független vizsgálatot kér az Európai Unió Bizottságától és az illetékes szervektől az egy nap alatt munkába állított görög sztrájktörők kapcsán felmerült biztonsági aggályok tisztázására.

A konferencia azt javasolja, hogy az ETF, a LESZ és az RDSZSZ ajánlja fel független, külső mediátor bevonását, a tárgyalások előmozdítása céljából, és javasolja a cégvezetésnek, hogy komolyan fontolja meg ezt a javaslatot. Az ETF és tagszervezetei anyagi és erkölcsi támogatásukról biztosították a két magyar szakszervezetet.

A LESZ és az RDSZSZ reméli, hogy a cégvezetés megfogadja a konferencia ajánlásait, és nem makacsolja meg magát éppen most, amikor karnyújtásnyira van a megállapodás. A szakszervezetek álláspontja szerint a jelenlegi dolgozókra vonatkozó munkaadói javaslat közel áll a dolgozók elvárásaihoz. Az új kollektív szerződésbe még elsősorban olyan garanciákat kell beépíteni, amely lehetetlenné teszi, hogy a régiek elbocsátásával, és új, olcsóbban alkalmazható munkások felvételével játssza ki a megállapodás pontjait a cégvezetés. Különösen azért fontos ez, mert március folyamán mintegy hatvan ember határozott idejű szerződése jár le. A szakszervezetek további intenzív tárgyalásokat javasolnak, a sztrájkot pedig mindaddig szüneteltetik, amíg előremutató egyeztetés folyik.

Mindennek előfeltétele azonban, hogy a munkaadó vegye vissza állásukba a munkabeszüntetés során, illetve azzal összefüggésben elbocsátott szakszervezeti képviselőket, a fegyelmi eljárás alá vont személyek ellen folyó vizsgálatot szüntesse meg.

 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdasagi.blog.hu/api/trackback/id/tr28927013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása